Kjemp, flykt eller frys
Hva vet vi egentlig om reaksjonsmønstre?
Er måten man reagerer utad et bevis på hva som skjer inni oss?
Hvis man ler, betyr det at man ikke nettopp kan ha vært livredd, lammet eller dissosiert?
For hver og en av oss fungerer ansiktet som en slags maske i det daglige. Det er den som gjør at vi smiler forståelig når den trege personen i kassen som lager kø snur seg og beklager, når man nettopp har tenkt to slemme tanker. Eller når man ser seg nødt til å le når noen vitser på din bekostning, selv om det traff det ømmeste punktet i deg.
Tenk gjennom alle gangene det ikke har vært samsvar med din indre og ytre reaksjon. Du kommer sannsynligvis til et titalls bare i løpet av den siste uken.
De fleste har hørt om “fight or flight”, reaksjonene vi mennesker opplever når du oppfatter fare. Det finnes en tredje og svært viktig reaksjon, nemlig frys. Kjemp, flykt eller frys.
Personer som blir utsatt for seksuelle overgrep har ikke én måte å reagere på. Det finnes heller ingen riktig måte å reagere på. Og kanskje enda viktigere: du kan ikke selv styre hvordan du reagerer. Noen fryser til på en måte at de ikke klarer å få ut et eneste ord. Noen blir så lammet av skrekk at de ikke tør å gjøre en eneste bevegelse som potensielt kan provosere overgriper.
“Hvorfor dyttet du hen ikke vekk?” “Hvorfor løp du ikke bare vekk?” “Hvorfor ropte du ikke på hjelp?”
Når hjernen oppfatter fare, sender den signaler til kroppen. Systemet har tatt over. Du er i overlevelsesmodus. Om du har et smil på leppene eller et ansiktsuttrykk som viser avsky, har ingenting å si – du er ikke lenger i din normale tilstand der du kan ta overveide valg.
I etterkant av dypt traumatiske hendelser er det mange faktorer å ta hensyn til, og forsvarsmekanismer å vite om. Noen vil ikke vise svakhet. Noen vil tøffe seg for vennene sine.
Det du viser utad er ingen bevis. Verken for hva som har skjedd eller hva du har følt.
Så, hva vet vi egentlig om reaksjonsmønstre? De er ofte ulogiske og komplekse i sitt uttrykk, og det er vanskelig å bruke dem som bevisføring uten denne kunnskapen.
Vi i Nok. Bergen, kompetansesenter mot seksuelle overgrep, vet dessverre for mye om konsekvensene av det.