Lukte

Fra sansing til samling

Er du kilen? Klipper du av merkelappen i klær? 

Må du alltid ha på musikk eller TV-en i bakgrunnen?

Liker du lukten av sitrusfrukter eller får du helt grøsninger?

Svarene på spørsmålene sier mye om deg. De forteller hva som beroliger eller uroer deg. Og alt handler om sansing. 

Sansing er overalt. Selv om vi ikke alltid tenker over det, blir vi påvirket av lys, lyd, lukt, smak, bevegelse og syn – hele tiden. Sansene våre forteller oss om våre omgivelser, de påvirker reaksjonene våre og med tiden former de personligheten vår. Derfor er det viktig for oss å kunne påvirke det som stimulerer sansene våre. 

På Nok. Bergen jobber vi aktivt med sansing. I april 2022 hadde vi gleden av å åpne dørene til vårt helt egne sanserom – Fra sans til samling. Et sanserom er et rom som er tilrettelagt for å utforske alle våre syv sanser; lukt, syn, hørsel, smak, berøring, balanse og bevegelse. Sanserommet vårt er innredet med tanke på å skape en atmosfære som gir mulighet til å utforske sansene i trygge og behagelige omgivelser som skal fremme ro og avspenning. I sanserommet flytter vi oppmerksomheten fra det vanskelige og vonde til mestring og gode opplevelser. Her står friskhetperspektivet i fokus. 

Seksuelle overgrep påvirker både kropp og sinn, og kan gi seg utslag som motorisk og psykisk uro, søvnvansker, mangel på energi, muskelspenninger og nedsatt kroppskontakt. Uttrykkene kan være mange. Målrettet sansestimulering kan forbedre evnen til å delta i hverdagens aktiviteter og oppleve økt trivsel og livskvalitet. 

De følgende tilbakemeldingene fra brukere gir en fin pekepinn på hvordan sanserommet kan oppleves for noen:

I sanserommet er jeg omsluttet og trygg

Det er lettere å snakke om vanskelige ting

Jeg kjente konturene av kroppen min – at den er der!

Jeg føler meg samlet

Brukere ved Nok. Bergen

Til deg som er i sanserommet

Når du er på sanserommet, vil vi oppfordre deg til å legge merke til hva du liker, og hvordan det føles i kroppen din. Kanskje du kjenner deg litt mer avslappet i skuldrene og roligere i pusten? Kanskje du føler mer energi i beina og i armene og mindre stresset? Det kan kanskje være vanskelig å sette ord på det som oppleves, og det er helt greit.

Noen kan oppleve ubehag i forbindelse med det som finnes her på sanserommet. Kanskje blir du trigget og havner utenfor toleransevinduet ditt. Husk at du alltid kan gå ut av en situasjon om det føles for krevende eller ubehagelig for deg. Det kan hjelpe å gå litt rundt i rommet eller å gå ut av rommet og drikke litt vann. Det er også mulig å snakke med din faglige veileder om opplevelsene dine, og finne andre måter å bruke sanserommet.

Vi håper sanserommet kan medvirke til at du vil oppleve å finne ro, hente energi og etter hvert kjenne at anspenthet og tanker kan slippe taket. Det vil styrke din evne til å ta vare på deg selv og bidra til økt livskvalitet.

Noe for deg?

Ønsker du å teste ut om sanserommet kan være nyttig for deg, er du velkommen til å ta kontakt med oss på Nok. Bergen, så vil vi gi deg informasjon og opplæring om hvordan du kan bruke rommet i din selvhjelpsprosess.

God fornøyelse!

Skriv til oss her

Invalid Email