Sansefokus

På Nok. Bergen har vi en helhetlig tilnærming til selvhjelp. Det å utforske kreativiteten og sansene våre kan for mange være til god hjelp når man bearbeider vonde opplevelser. På senteret kan du fordype deg i musikk, delta i kreative samtaler og grupper i vårt atelier, eller prøve ut ulike sansestimuleringer i sanserommet.

Seksuelle overgrep påvirker både kropp og sinn, og kan føre til at kontakten med kroppen reduseres. Når vi bruker sansene våre aktivt kan det hjelpe til med å gjenetablere kontakten. Sansing hjelper oss å regulere tankene og følelsene, og vi kjenner at vi er til stede - her og nå. Å komme i kontakt med kroppen er en metode som kan øke følelsen av trygghet. Dette er til hjelp hvis man opplever flashbacks, mareritt eller andre triggere, som er vanlig for personer som har vært utsatt for traumer.

Kroppen vår er en ressurs, særlig når vi klarer å gjenkjenne kroppens signaler. Da er man også bedre rustet til å lære seg flere teknikker som øker trygghetsfølelsen. Dette er noe vi fokuserer på i våre sansetilbud. Under kan du lese litt om hva som foregår på musikkrommet, atelieret og sanserommet.

Musikkrommet

Musikkrommet på Nok. Bergen er utstyrt med et stort utvalg instrumenter og lydutstyr. På senteret brukes musikken til å regulere følelser og skape mestringsfølelse. Det å skape - etter lytte til - musikk i fellesskap og dele musikalske opplevelser sammen kan være veldig fint. Musikk er ofte til god hjelp når det gjelder å uttrykke følelser. Tenk bare hvor glad man kan bli av en skikkelig energisk poplåt, eller hvordan man kan kjenne triste låter i magen. Du trenger ingen forkunnskaper innen musikk for å ta del av tilbudet.

Når man befinner seg i en selvhjelpsprosess kan musikken hjelpe til med å flytte fokuset vekk fra negative følelser. De som deltar i faste musikkgrupper opplever gjerne også mer motivasjon i hverdagen. Ikke minst er musikk noe som hjelper til med å koble hodet på kroppen, og aktiverer flere av sansene våre.

I musikktilbudet på Nok. Bergen er samarbeid og involvering av brukere viktig, og vi er sammen om å forme innholdet og tilbudet. Hvert år arrangeres det ulike grupper, band og sosiale aktiviteter. På musikkrommet skaper vi et fellesskap der det er takhøyde for både lyd og ulyd. Målet er aldri perfeksjon; vi dyrker musikaliteten ut fra der hver enkelt “er”.

Så, liker du å synge eller å lytte til musikk? Har du drømt om å teste et instrument? Kanskje skriver du tekster til låter? Sammen med våre faglige veiledere med musikkfaglig bakgrunn kan du utforske din musikalske kreativitet som en del av selvhjelpsprosessen.

Sanserommet

I 2022 åpnet vi vårt helt egne sanserom, som vi har valgt å kalle Fra sans til samling. Et sanserom er tilrettelagt for å utforske alle våre syv sanser; lukt, syn, hørsel, smak, berøring, balanse og bevegelse. Vi har forsøkt å skape en atmosfære som lar deg utforske sansene i trygge og behagelige omgivelser som fremmer ro og avspenning. Rommet skal innby til mestring og gode opplevelser, og det er friskhetperspektivet som står i fokus.

Sanserommet er et multisensorisk miljø og gir en fin innfallsvinkel for å utforske, utfordre og utvikle sansene. Vi har for eksempel boblerør og stjernehimmel, hvis du ønsker å fokusere på synssansen. Eteriske oljer lar deg utforske luktesansen, mens kulestol og vektteppe lar deg fordype deg i berøringssansen.

Vi håper sanserommet kan hjelpe deg med å finne ro, hente energi og etter hvert kjenne at anspenthet og tanker slipper taket. Det vil styrke evnen til å ta vare på deg selv og bidra til økt livskvalitet. Fokuset er nåtid. Når vi øver på å være til stede i øyeblikkene, øker vi samtidig avstanden til det traumatiske.

De første gangene tester man ut sanserommet sammen med faglig veileder. Etter hvert har man muligheten til å benytte seg av rommet alene, dersom man ønsker det. Sanserommet kan også benyttes til individuelle samtaler.

Atelieret

Å bruke kreativiteten vår er en fin metode for å få kontakt med egne ressurser. På Nok. Bergen har vi tilbud om kreative samtaler på atelieet. De kreative samtalene handler om å prøve ut ulike verktøy for å komme i kontakt med seg selv og sine ressurser på en litt annerledes måte. Når en får kontakt med egen kreativitet, opplever man ofte en dominoeffekt med at det åpner seg nye muligheter også på andre arenaer i livet sitt.

Målet med kreative samtaler er å bli litt bedre kjent med egen kreativitet og hva som skjer på innsiden av kroppen, samt hvordan forvalte ressursene man får tilgang til. Vi øver på å være tilstede i øyeblikket “her og nå”, og å bli kjent med egne følelser. På slutten av hver time reflekteres det rundt hvordan ressursene som er kommet frem i det kreative kan forvaltes videre i hverdagen.

Flere opplever seg som “låst” i forhold til egen kreativitet, og føler seg ikke god nok til å skulle uttrykke seg kreativt, før de starter på de kreative samtalene. Men her handler det absolutt ikke om å male “pent” eller om å være flink! Faktisk har de fleste voksne har et kreativt uttrykk tilsvarende en 12 - åring. Det handler derimot om å få mulighet til å få kontakt med egne ressurser. Ofte går vi rundt og stenger av, eller prøver å stenge av for tanker, følelser og annet som skjer på innsiden av kroppen. 

I tillegg til kreative samtaler er atelieet også brukt til kreative grupper, som arrangeres hver vår og høst. Disse finner man i kalenderen.

Noe for deg?

Dersom du ønsker å teste musikktilbudet, kreative samtaler eller benytte deg av sanserommet tar du kontakt med din faglige veileder. Dersom du ikke er registrert bruker hos Nok. Bergen, ta kontakt med senteret.

Sammen finner vi veien videre.

 

priscilla-du-preez-9e4n5-xvvbg-unsplash

Skriv til oss her

Invalid Email