Sansefokus

På Nok. Bergen ønsker vi å tilby en helhetlig tilnærming til selvhjelp. Det å utforske kreativiteten og sansene våre kan for mange være nyttig når man bearbeider vonde opplevelser. På senteret kan du fordype deg i musikk, delta i kreative samtaler og grupper i vårt atelier, eller prøve ulike sansestimuleringer i sanserommet.

Seksuelle overgrep påvirker både kropp og sinn, og kan føre til at kontakten med kroppen reduseres. Når vi bruker sansene våre aktivt kan det hjelpe med å gjenetablere kontakten, noe som for mange øker følelsen av trygghet. Sansing kan hjelpe oss med å regulere tanker og følelser, og vi har fokus på å være til stede her og nå. Dette kan være til hjelp dersom man opplever flashbacks, mareritt eller andre triggere, som er vanlig for personer som har vært utsatt for traumer.

Kroppen vår kan være en stor ressurs, særlig når vi klarer å gjenkjenne signalene. Det finnes flere teknikker som kan hjelpe oss med å etablere kontakt med kroppen og øke trygghetsfølelsen. Dette er noe vi fokuserer på i våre sansetilbud. Under kan du lese litt om hva som foregår på musikkrommet, atelieret og sanserommet.

Musikkrommet

Musikkrommet på Nok. Bergen er utstyrt med et stort utvalg instrumenter og lydutstyr. På senteret brukes musikken til å regulere følelser og skape mestringsfølelse. Det å skape - etter lytte til - musikk i fellesskap og dele musikalske opplevelser sammen kan være veldig fint. Musikk er ofte til god hjelp når det gjelder å uttrykke følelser. Tenk bare hvor giret man kan bli av en skikkelig energisk poplåt, eller hvordan man kan kjenne triste låter i magen.

Når man befinner seg i en selvhjelpsprosess kan musikken hjelpe til med å flytte fokuset vekk fra negative følelser. Den kan også hjelpe til med å koble hodet på kroppen og aktivere flere av sansene våre.

I musikktilbudet på Nok. Bergen er samarbeid og involvering av brukere viktig, og vi er sammen om å forme innholdet og tilbudet. Hvert år arrangeres det ulike grupper, band og sosiale aktiviteter. På musikkrommet skaper vi et fellesskap der det er takhøyde for både lyd og ulyd. Målet er aldri perfeksjon; vi dyrker musikaliteten ut fra der hver enkelt “er”.

Så, liker du å synge eller å lytte til musikk? Har du drømt om å teste et instrument? Kanskje skriver du tekster til låter? Du er velkommen til å utforske din musikalske kreativitet som en del av selvhjelpsprosessen. Du trenger ingen forkunnskaper innen musikk for å ta del av tilbudet.

Sanserommet

I 2022 åpnet vi sanserommet vår, som vi har valgt å kalle Fra sans til samling. Et sanserom er tilrettelagt for å utforske alle våre syv sanser; lukt, syn, hørsel, smak, berøring, balanse og bevegelse. Vi har forsøkt å skape en atmosfære som lar deg utforske sansene i trygge og behagelige omgivelser som fremmer ro og avspenning. Rommet skal innby til mestring og gode opplevelser, og det er friskhetperspektivet som står i fokus.

Sanserommet er et multisensorisk miljø og gir en fin innfallsvinkel for å utforske, utfordre og utvikle sansene. Vi har for eksempel boblerør og stjernehimmel, hvis du ønsker å fokusere på synssansen. Eteriske oljer lar deg utforske luktesansen, mens kulestol og vektteppe lar deg fordype deg i berøringssansen.

Vi håper sanserommet kan hjelpe deg med å finne ro, hente energi og etter hvert kjenne at anspenthet og tanker slipper taket. Fokuset er nåtid. Når vi øver på å være til stede i øyeblikkene, øker vi samtidig avstanden til det traumatiske.

De første gangene tester man ut sanserommet sammen med faglig veileder. Etter hvert har man muligheten til å benytte seg av rommet alene, dersom man ønsker det. Sanserommet kan også benyttes til individuelle samtaler.

Atelieret

Å bruke kreativiteten vår er en fin metode for å få kontakt med egne ressurser. Kreative samtaler på atelieret  handler om å prøve ut ulike verktøy for å komme i kontakt med seg selv og sine ressurser på en litt annerledes måte. Vi øver på å være til stede i øyeblikket, og å bli kjent med egne følelser. På slutten av hver time reflekteres det rundt hvordan ressursene som er kommet frem i det kreative kan forvaltes videre i hverdagen.

Flere opplever seg som “låst” i forhold til egen kreativitet, og føler seg ikke flinke nok før de starter på de kreative samtalene. Her handler det ikke om å male pent eller å være flink! Målet med kreative samtaler er å bli litt bedre kjent med egen kreativitet og hva som skjer på innsiden av kroppen. Personer som har opplevd traumer har ofte erfaringer med å stenge av for tanker, følelser og annet som skjer på innsiden av kroppen.

I tillegg til kreative samtaler er atelieet også brukt til kreative grupper, som arrangeres hver vår og høst. Disse finner man i kalenderen.

Noe for deg?

Dersom du ønsker å teste musikktilbudet, kreative samtaler eller benytte deg av sanserommet kan du snakke med din faglige veileder. Dersom du ikke er registrert bruker hos Nok. Bergen, ta kontakt med senteret for en innledende prat.

Ingen skal bli utsatt for seksuelle overgrep.

 

priscilla-du-preez-9e4n5-xvvbg-unsplash

Skriv til oss her

Invalid Email